NUSPOJAVE KEMOTERAPIJE I ZRAČENJA
- ORALNI MUKOZITIS


U liječenju malignih oboljenja danas se najčešće primjenjuju kemoterapija i radioterapija (zračenje). Kemoterapeutici djeluju tako da uništavaju zloćudne stanice usporavajući njihov rast i diobu. Ti lijekovi ne djeluju selektivno što znači da mogu oštetiti i zdrave stanice u tijelu. Neke stanice našeg tijela su posebno podložne djelovanju takvih lijekova, a to su one stanice koje se ubrzano dijele npr: sluznica probavnog sustava, folikul kose, krvne i spolne stanice. Nuspojave kemoterapije nastaju upravo oštećenjem tih zdravih stanica. Jedna od češćih nuspojava kemoterapije je oštećenje sluznice usne šupljine koje se naziva oralni mukozitis.

Radioterapija je metoda liječenja koja koristi snopove ionizirajućeg zračenja da bi uništila zloćudne stanice. Radioterapija se može usmjeriti na određeno mjesto u tijelu gdje su zloćudne stanice prisutne, ali će također i dio zdravih stanica prilikom zračenja biti zahvaćen. Kod karcinoma glave i vrata u više od 90% slučajeva se javlja oralni mukozitis kao posljedica djelovanja ionizirajućeg zračenja i na zdrave stanice sluznice usne šupljine.

Oralni mukozitis je vrlo česta nuspojava kod liječenja malignih oboljenja kemoterapijom ili radioterapijom. Javlja se kod 40% pacijenata koji primaju kemoterapiju i/ili radioterapiju (zračenje) te kod više od 90% pacijenata kod kojih je karcinom prisutan u području glave ili vrata. Oralni mukozitis je upala sluznice usne šupljine koji se javlja kao početna bol i crvenilo sluznice koje se pogoršava, nastaju ranice u ustima, a u ozbiljnijem stupnju bol i ranice u ustima postaju toliko ograničavajuće za pacijenta da on ne može jesti ni piti ili čak govoriti. U tim slučajevima se kemoterapija i radioterapija moraju prekinuti što bitno narušava učinkovitost terapije i pozitivni ishod liječenja. Takvi pacijenti, s oštećenom sluznicom usne šupljine čiji je imunitet bitno narušen slijedom kemoterapije i radioterapije su skloniji infekcijama usne šupljine. Oralni mukozitis bitno utječe na stanje desni i zuba, na govor pacijenta, normalno uzimanje hrane i pića, na pacijentovo samopouzdanje, a stoga i na suradljivost pacijenta u liječenju malignog oboljenja i daljnjem primanju agresivne terapije. Zato je iznimno važno spriječiti pojavu oralnog mukozitisa kad god je to moguće te odmah pristupiti liječenju i ublažavanju simptoma ako se oralni mukozitis već razvio.

 
               
 
 
  © 2012 Eurotron International d.o.o. All rights reserved.