ŠTO SU INFEKCIJE NA MJESTU KIRURŠKOG ZAHVATA
ILI INFEKCIJE KIRURŠKE RANE
?


Infekcije na mjestu kirurškog zahvata su infekcije koje se razviju na mjestu gdje je obavljena kirurška operacija, u kirurškoj rani. Procjenjuje se da oko 2-5% bolesnika dobije infekciju operativnog područja, a čak 20% pacijenata nakon operacija u trbuhu.
Infekcije kirurške rane se ne moraju razviti neposredno nakon operacije. One se mogu razviti do 30 dana nakon operacije ili čak i kasnije. Kod nekih operacija kao što je operacija kuka ili koljena koje zahtijevaju ugradnju proteze simptomi infekcije se mogu pojaviti i godinu dana nakon operacije. Infekcija se javlja oko kirurške rane, odnosno ožiljka od kirurškog reza ako se infekcija javlja kasnije. Simptomi koji ukazuju na moguću infekciju na mjestu kirurškog zahvata uključuju:
Crvenilo, natečenost, bol ili osjećaj vrućine na mjestu kirurške rane
Ako je postavljen dren u ranu, tekućina koja ističe može biti mutna
Vrućica
Promjena u boji kože oko kirurške rane
Neugodan miris iz rane

Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma nakon operacije moguće je da ste dobili infekciju kirurške rane. Odmah se trebate obratiti svom liječniku.
Postoje tri kategorije infekcija na mjestu kirurškog zahvata:

1.
Infekcija kože ili tkiva ispod kože na mjestu gdje je napravljen kirurški rez
2.
Dublja infekcija tkiva uključujući i mišiće
3.
Duboka infekcija organa i drugih tkiva.

Što ako dobijem infekciju na mjestu kirurškog zahvata? Je li ona opasna?
Mnoge infekcije na mjestu kirurškog zahvata se uspješno liječe antibioticima. Iako se većina takvih infekcija uspješno liječi neke od njih mogu ozbiljno ugroziti život i zdravlje pacijenta.
Infekcija na mjestu kirurškog zahvata uglavnom podrazumijeva:
Ponovni prijem u bolnicu
• prosječno 8 dodatnih dana u bolnici
• potrebu za intenzivnom medicinskom njegom

Kod pacijenata koji razviju infekciju na mjestu kirurškog zahvata postoji dva puta veća vjerojatnost od smrtnog ishoda s obzirom na pacijente koji su podvrgnuti istoj operaciji, a nisu razvili infekciju. Zato je važno prije operacije poduzeti sve mjere predostrožnosti da bi se infekcija spriječila. Sa svojim kirurgom porazgovarajte o riziku razvoja postoperativne infekcije na mjestu kirurškog zahvata.

 
           
 
 
  © 2012 Eurotron International d.o.o. All rights reserved.